Kwart Vlaamse bedrijven staat open voor meer verlof in plaats van extra loon

Een kwart van de Vlaamse bedrijven is bereid om werknemers meer verlof te geven in plaats van extra loon. Dat blijkt uit een enquête van werkgeversorganisatie Voka. Ze spelen daarmee in op een groeiende vraag naar meer vakantie in plaats van geld.

Steeds meer werknemers willen liever meer vakantie dan extra loon, in de zoektocht naar een goede balans tussen hun werk en privéleven. Een vraag die bij bedrijven weerklank lijkt te vinden. Een kwart van de Vlaamse bedrijven is bereid om hun werknemers meer verlof te geven in plaats van extra loon, zo blijkt uit een enquête van Voka.

Die houding van de bedrijven is simpel te verklaren, zegt Nico Demeester van Voka: "Het wordt steeds moeilijker om goed talent te vinden. De arbeidsmarkt is krap, de werkloosheid daalt. Dus de werkgevers moeten aantrekkelijker zijn in alle aspecten, zowel financiële als niet-financiële, om goede mensen te kunnen aantrekken."

Collectieve sluiting tijdens vakantie neemt af

Uit de enquête van Voka blijkt ook dat steeds minder bedrijven nog tot een collectieve sluiting overgaan tijdens de vakantieperiode. Eén op de drie bedrijven in Vlaanderen blijkt dat nog te doen.

Eén op de twee bedrijven ziet ook een verschuiving in de piek- en dalperiodes in hun onderneming. "De traditionele kalme periodes in het bedrijf lijken te verdwijnen. De flexibilisering van de vakantieperiode is een feit", besluit Voka.