Portugal vraagt Europese steun in strijd tegen "helse" branden

In Portugal slaagt de brandweer er niet in om de honderden bosbranden te blussen. Het land heeft daarom hulp gevraagd aan andere Europese landen. "In het noorden kun je echt van een hel spreken."
AFP or licensors

In heel het land woeden nog steeds zowat 200 bosbranden, 14 grote bosbranden zouden nog niet onder controle zijn.

De Portugese brandweer strijdt met man en macht tegen het vuur. Zowat 4.500 brandweermannen zijn aan de slag, 28 blusvliegtuigen en 13.000 brandweerwagens zijn de lucht in en de baan op gestuurd.

Maar al dat bluswerk blijkt niet genoeg te zijn. De wanhopige Portugese regering heeft daarom de hulp ingeroepen van andere Europese landen. Italië en Spanje sturen al zeker blusvliegtuigen. Ook Marokko doet dat. Vanavond klaagt minister van Binnenlandse Zaken Constança Urbano de Sousa dat zo weinig Europese landen hulp hebben toegezegd.

In het noorden van het land is de situatie het ergst, zegt correspondent José Da Silva in het radionieuws. "Vele duizenden hectaren zijn verwoest. Enkele dorpen moesten worden ontruimd en de brandweer weet niet hoe ze de situatie daar moet oplossen. Je kunt hier in het noorden van Portugal echt van een hel spreken."

AFP or licensors

"Op onze hoede door felle wind"

Onze collega Marij Vanherle is momenteel op vakantie in het noorden van Portugal, in de buurt van Porto. "We zijn heel erg op onze hoede, ook omdat er een heel erg felle wind staat en die moet die branden denk ik geweldig aanwakkeren."

"Ik heb het gevoel dat het heel veel kleine brandhaarden zijn en niet één grote, maar ik begrijp niet hoe die telkens opnieuw ontstaan. Voor hetzelfde geld ontstaat er hier straks eentje vlak bij ons en dat baart me toch wel zorgen."

De plaatselijke bevolking blijft er echter heel rustig onder, stelde ze vast. "Die kunnen niet veel anders dan afwachten, ze kunnen ook niet zo snel weg als wij."

4 doden op Madeira

Ook op het Portugese eiland Madeira braken er deze week branden uit. In de omgeving van de hoofdstad Funchal is de brand intussen geblust. Elders op het eiland is wel een nieuwe grote brand uitgebroken, die tientallen brandweermannen nu proberen te blussen.

Ook hier gaat dat niet altijd even vlot. Het specifieke landschap van het eiland, met steile bergen en dichte bossen, maakt het moeilijk de branden te bereiken.

De eerste branden braken maandag uit. Daarbij zijn in totaal al 4 doden gevallen op het eiland. Meer dan 1.000 inwoners en toeristen moesten worden geëvacueerd.

Op sommige plaatsen op het eiland heerst er paniek. Zo vertellen getuigen dat mensen in het midden van de nacht met de auto de branden proberen te ontvluchten en daarbij met hoge snelheid aan de verkeerde kant van de weg rijden.

AFP or licensors