VN-Veiligheidsraad bijeen over nieuwe spanningen op de Krim

De VN-Veiligheidsraad gaat de toenemende spanningen op de Krim bespreken. Oekraïne heeft op de spoedzitting aangedrongen vanwege de Russische beschuldiging dat Kiev aanslagen voorbereidt op het betwiste schiereiland.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistributed without permission.

De Russische geheime diensten zeiden gisteren dat ze een reeks terreurdaden hebben verijdeld op het schiereiland de Krim. De plannen voor die aanslagen kwamen volgens de Russen uit Oekraïne. Kiev ontkent dat.

Na de Russische verwijten over sabotage heeft Oekraïne zijn troepen aan de grens met het schiereiland de Krim, en in het oosten van het land, in verhoogde staat van paraatheid gebracht. Woordvoerders van de pro-Russische rebellen in Loehansk en Donetsk spreken van een "machtsvertoon".

Rusland zelf kondigt intussen "war games" aan in de Zwarte Zee. En het Oekraïense leger meldt dat Moskou nieuwe eenheden, met moderner materiaal ter plaatse brengt.

De Oekraïense president Petro Porosjenko zegt dat hij overleg wil met de Russische president Vladimir Poetin en verschillende westerse leiders, waaronder de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president Hollande, VS-vicepresident Joe Biden en Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad.