Waarschijnlijk asbest vrijgekomen bij Brugse bedrijfsbrand

In Brugge heeft een hevige brand het gebouw van het bedrijf Deco helemaal vernield. Waarschijnlijk is er ook asbest vrijgekomen. Buurtbewoners kregen daarom de raad om deuren en ramen gesloten te houden.

De brand ontstond rond 6.45 uur in het bedrijf Deco langs de Peraltastraat op het industrieterrein Blauwe Toren. Deco is gespecialiseerd in het uitvoeren van werken onder water, waardoor in het gebouw heel wat zuurstofflessen lagen, die tijdens de brand tot ontploffing kwamen. De Brugse brandweer had het vuur relatief snel onder controle.

Aan de inwoners van Koolkerke en Sint-Jozef werd gevraagd om ramen en deuren gesloten te houden, door de grote rookontwikkeling. Bij de brand is mogelijk asbest vrijgekomen. Volgens de eerste resultaten was dat niet gevaarlijk, want door het regenweer zijn de stofdeeltjes wellicht neergeslagen.

"De brandweer heeft vastgesteld dat de dakbedekking bestaat uit asbesthoudende platen. Bij een brand komen er dan inderdaad stofdeeltjes vrij die door de warmte de lucht worden ingestuurd", zei waarnemend burgemeester Dirk De fauw. De brandweer voerde daarom op verschillende plaatsen in de buurt nieuwe metingen uit. Pas als de resultaten van het labo bekend zijn, zal het echt duidelijk zijn of er asbest is vrijgekomen of niet.

Miljoenen euro's schade

De oorzaak van de brand is nog niet bekend. "Ik zou begot niet weten wat er gebeurd is, op het moment dat de brand uitgebroken is, was er wat administratief personeel. De kuisploeg van de kantoren was er ook, maar daar is het zeker niet begonnen. We weten het niet", zegt bedrijfsleider Martin Vandromme.

Wel duidelijk is dat het bedrijf zo goed als verwoest is. "We hebben voor miljoenen euro's schade. Heel de werkplaats is weg. Er staan nog enkele spullen buiten die gevrijwaard zijn, maar de kern van het bedrijf is weg."