2 miljoen euro aan boetes voor gebrekkige ventilatiesystemen in nieuwbouw

De voorbije twee jaar zijn er in Vlaanderen zo'n 2.000 boetes uitgeschreven voor mensen die in hun nieuw gebouwde woning geen of geen afdoend ventilatiesysteem hebben geïnstalleerd. Goed voor een totaalbedrag van 2 miljoen euro. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

Wie een huis bouwt, moet daar een ventilatiesysteem bij voorzien. Belangrijk, want de goed geïsoleerde nieuwbouwwoningen kunnen niet zonder verluchting, beklemtoont het Vlaams Energieagentschap (VEA). Maar over de verplichte ventilatie heerst nog veel onwetendheid. "Daardoor zien mensen er het nut niet altijd van in. Als ze geen goede uitleg krijgen, is het niet onlogisch dat mensen hun geld liever in een chique keuken steken", zeggen zowel de VEA als de Vlaamse Architectenorganisatie.

De voorbije twee jaar zijn in Vlaanderen op die manier zo'n 2.000 boetes uitgeschreven, omdat mensen zich niet aan de regels hebben gehouden, in totaal goed voor zo'n 2 miljoen euro. "We moeten vooral vaststellen dat de geplaatste systemen niet volledig voldoen aan de vereisten op het vlak van toevoer van verse lucht of de afvoer van verontreinigde binnenlucht", zegt Luc Peeters van het Vlaams Energieagentschap.

Vaak zijn de roosters in de ramen niet breed genoeg of zegt een bouwheer dat de dampkap in de keuken volstaat, wat niet het geval is. Gemiddeld kost een boete dan zo'n 1.000 euro. Wanneer er helemaal geen ventilatiesysteem is, loopt dat op tot 4.000 euro.

Een gemiddeld ventilatiesysteem kost bij installatie zo'n 8.000 euro en daar komen nog de onderhoudskosten bij. Sinds begin dit jaar moet er bij het begin van de bouw van een woning overigens al een plan opgemaakt zijn voor de ventilatie. Dat moet boetes voor een gebrekkige installatie achteraf voorkomen.