"Banken kunnen spaarders moeilijk weghouden van zichtrekening"

Banken hebben maar weinig mogelijkheden om spaarders aan te moedigen hun geld niet alleen op een zichtrekening te plaatsen, maar ook andere beleggingsformules te kiezen. "Het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) is er nu eenmaal op gericht de consumptie aan te moedigen", zegt econoom Peter Vanden Houte van ING. Net dat is de reden waarom de Belgen vandaag een recordbedrag op hun zichtrekening hebben.

Door het gebrek aan zekerheid en gezien de lage rente op spaarboekjes parkeren veel mensen hun geld gewoon op een zichtrekening. Belgische gezinnen hebben zo een recordbedrag van 75 miljard euro aan de kant staan.

"Het probleem is dat er weinig alternatieven zijn", zegt Peter Vanden Houte, hoofd van de ING-studiedienst. "Het verschil in rente tussen een zichtrekening en een spaarrekening is klein en ook obligaties leveren vandaag weinig op. En door de brexit en andere economische rampberichten, zijn veel spaarders niet geneigd om over te stappen naar meer risicovolle beleggingen. Het is zo goed als onmogelijk om vandaag een formule te vinden waarbij je meer dan 1 procent intrest krijgt."

Europese beleggingsrichtlijn

Klanten naar andere beleggingsformules loodsen, is om nog andere redenen niet eenvoudig. De banken zitten gevangen tussen de rentepolitiek van de Europese Centrale Bank en de Europese beleggingsrichtlijn MiFID. "Ze kunnen niet zomaar reclame maken voor beleggingen die meer opbrengen, maar ook meer risico inhouden. Ik denk maar aan een aandelenfonds. De MiFID-richtlijn is wat dat betreft heel streng. We moeten rekening houden met het profiel van de belegger."

Bouwsector en consumptie

Ook de Europese Centrale Bank zet niet direct aan om geld te sparen en al dan niet alternatieve beleggingsformules te kiezen. "Het beleid van de ECB is erop gericht de economie te stimuleren door de consumptie te bevorderen en investeringen in de bouwsector aan te moedigen." Toch hangen er volgens Vanden Houte risico's aan dit beleid. "Net omdat mensen vandaag weinig intrest hebben, worden ze misschien aangemoedigd om nog extra te sparen in plaats van hun geld uit te geven."

Slecht voor de banken

De lage rente zet ook de banken onder druk. Enerzijds zijn ze terughoudend om de rente op spaargeld te verlagen, omdat dat slechte reclame oplevert. Anderzijds gaan tegelijk de bankkredieten omlaag. Hypotheken waarbij cliënten geld toekrijgen, op basis van eerder gemaakte afspraken, zijn dan wel uitzonderlijk, de winstgevendheid van de banken wordt wel degelijk aangetast.