"Dit artikel sleurt homo's in de sport­wereld tien stappen terug"

Met een reeks ziedende tweets heeft Amini Fonua snoeihard uitgehaald naar Nico Hines van The Daily Beast. Net als vele anderen is de homoseksuele Tongaanse zwemmer woedend om het artikel dat de journalist heeft geschreven over het gebruik van Grindr in het olympisch dorp in Rio.
Amini Fonua (archieffoto).

Gisteren heeft The Daily Beast een artikel gepubliceerd van de hand van Nico Hines waarin de man een gedetailleerd verslag bracht van zijn ervaringen met datingapps in het olympisch dorp in Rio.

Hij focuste vooral op het "succes" dat hij had met Grindr, een app die bij homo's populair is om seksuele contacten te leggen. Daarbij beschreef hij de profielen van sommige atleten met veel detail waardoor hij hen impliciet outte, onder hen ook atleten uit landen waar homoseksualiteit een groot taboe is of strafbaar is.

Het artikel leverde Hines en The Daily Beast bakken kritiek op, enerzijds omdat de naar eigen zeggen heteroseksuele journalist de atleten op de app in de luren had gelegd, anderzijds omdat hij de veiligheid van sommigen onder hen in hun thuisland in gevaar had gebracht.

"Besef je wel hoeveel levens je hebt verwoest?"

Ook Amini Fonua is niet te spreken over het artikel van Hines. Fonua is een zwemmer uit Tonga. Hoewel homoseksualiteit in de eilandenstaat in Polynesië nog steeds illegaal is, komt hij uit voor zijn homoseksuele geaardheid. Dat Hines met zijn stuk andere homoseksuele atleten buiten hun wil om uit de kast heeft gesleurd, maakt hem woedend.

"Als een homoseksuele atleet uit een land dat nog steeds bijzonder homofoob is, vind ik dat The Daily Beast zich hoort te schamen", schrijft hij op Twitter. "Ik walg van je, Nico Hines. Besef je wel hoeveel levens je met je clickbait-journalistiek hebt verwoest? Sommige van de mensen die je hebt geout, zijn mijn vrienden. Dit tast hun leven en dat van hun familie voor altijd aan."

"Niet iedereen is sterk genoeg om zichzelf te zijn"

"Loop naar de maan met je privileges van een blanke man die jaagt op homo's die in de kast zitten en nog niet met hun eigen waarheid kunnen leven. Je verwoest ons. Je vindt het vast hilarisch dat je dit zonder enige gevolgen kan doen en naar je gezin en kinderen kan terugkeren."

"Besef je dan niet dat dit artikel homo's in de sportwereld tien stappen terug sleurt? Je hebt zowel de privacy als de waarheid van mensen geschonden. Beeld je de enige plek in waar je je veilig kan voelen, waar je jezelf kan zijn. Een heteroseksuele man die het allemaal grappig vindt, heeft die plek nu vernield."

"Eén van de kerels die je hebt geout, is amper 18 en was nog helemaal niet klaar om uit de kast te komen. Geen enkele heteroseksuele mens zal ooit de pijn kennen van het onthullen van die waarheid. Dat van iemand afnemen, brengt me aan het huilen."

"In Tonga is het nog steeds illegaal om openlijk homoseksueel te zijn. Ik ben sterk genoeg om mezelf te zijn in het aanschijn van de wereld, maar niet iedereen is dat. Dat moet je respecteren."

"We waren verkeerd en het spijt ons"

The Daily Beast heeft het bewuste artikel intussen integraal van de website verwijderd, nadat het gisteren al de meest onthullende details uit het stuk had geschrapt.

"We hebben een noodzakelijke stap zonder voorgaande genomen: we hebben het artikel van onze site verwijderd", schrijft de hoofdredactie in een mededeling. "Onze eerste reactie was dat het stuk helemaal verwijderen niet nodig was. We waren verkeerd en dat spijt ons. We bieden onze verontschuldigingen aan alle betrokken atleten aan."

De hoofdredactie benadrukt dat ze de rechten van de LGBT-gemeenschap hoog in het vaandel draagt en dat het nooit de bedoeling was homoseksuele atleten te schaden. "Maar bedoelingen doen er niet toe, impact wel", beseft ze. "We hopen dat we met het verwijderen van dit artikel aantonen dat het in strijd was met onze waarden en dat we deze fout ernstig nemen."