"Zulke veiligheids-maatregelen op festival zijn eigenlijk triest"

De 15e editie van het Brussels Summer Festival is een fel bewaakte editie. Dat bederft de pret niet op het event aan de Kunstberg in Brussel, met een fijne mix van artiesten en de lekkerste foodtrucks. Hyphen Hyphen, Balthazar en Fun Lovin' Criminals hebben donderdag het beste van zichzelf gegeven op de zevende dag van het festival in Brussel.

Brussels Summer Festival is dit jaar aan zijn 15e editie toe. Een jubileumeditie die komende zondag feestelijk wordt afgesloten met verschillende verrassingen voor het publiek.

Het is ook een jubileumeditie die herinnerd zal worden als de meest bewaakte editie ooit, na de aanslagen van 22 maart. “Een festival organiseren met dergelijke veiligheidsmaatregelen is eigenlijk wat triest”, zegt festivalorganisator Denis Gerardy.

“Maar de samenwerking met de veiligheidsdiensten verloopt prima en belangrijker nog: we voelen dat de maatregelen de festivalgangers geruststellen.”

Over de tien dagen verspreid, verwacht de organisatie in totaal 110.000 tot 115.000 bezoekers. “Voor 22 maart hadden we al veel tickets verkocht. Na 22 maart viel de ticketverkoop helemaal stil. Vijftien dagen geleden kwam de verkoop weer echt op gang, we zien dat mensen tot op het laatste moment wachten om tickets te kopen.”

De tiendagenpassen zijn allemaal uitverkocht, dus dat zit goed. “Maar terwijl men de vorige jaren effectief tien dagen kwam, zien we nu dat de festivalgangers echt hun dagen uitkiezen.”

Hyphen Hyphen verovert hartjes

Maar het is geen angst (zo benadrukken de festivalgangers), wel de regen die de aftrap van de zevende festivaldag dwarsboomt. De Franse band Hyphen Hyphen komt gelukkig al vroeg aan bod.

De energieke groep brengt “des chansons pour danser” en slaagt er zelfs in om de hemel te laten opentrekken. Zangeres Santa schuwt de interactie met het publiek niet. Zo voorziet ze haar fans op de eerste rijen van een Hyphen Hyphen-look.

“Alle optredens zijn een uitdaging voor ons, omdat we graag alle harten veroveren”, liet de band zich voor het optreden ontvallen.

Dat laatste lijkt alvast meer dan gelukt op het Paleizenplein in Brussel. Hyphen Hyphen is nu eenmaal een band die u live aan het werk moet hebben gezien.

Lange wachtrijen door controles

Wie na Hyphen Hyphen naar Keziah Jones wou, moest veel geduld hebben. De wachtrijen langs de controleposten liepen op tot wel honderd meter.

“Ik hoop dat ik nog op het plein geraak voor het einde van het optreden”, klinkt het bij een van de festivalgangers. De lange wachtrijen zijn iets waar de organisatie al van dag een voor waarschuwt én waar ze zich voor excuseert.

Na Keziah Jones volgen nog twee headliners, verspreid over de twee hoofdpodia op het Paleizenplein en de Kunstberg: Balthazar en Fun Lovin’ Criminals. De twee groepen tonen meteen aan waar Brussels Summer Festival voor staat: een mix van Belgische en internationale artiesten én een mix van genres.

"Niet Trump en niet Clinton"

Terwijl Balthazar “The man who owns the place” al grappend opdraagt aan het vip-dorp langs het podium, dompelt Fun Lovin’ Criminals met “Scooby snacks” Brussel onder in de jaren 90.

De New Yorkse band vertoeft graag in ons land, zo benadrukte frontman Hugh “Huey” Morgan. Met de daarop duidelijke boodschap: “Wij zijn niet Donald Trump en niet Hillary Clinton.”

“Het is fantastisch om voor jullie te spelen op deze prachtige zomeravond”, besluit de frontman ietwat sarcastisch. “Oké oké, de avond is niet perfect, maar het kan wel prachtig zijn. Laat dat mijn ethos zijn voor de avond.” En dat geldt ook voor ons.

En dit willen we jullie niet onthouden: de foodtrucks