Belgen parkeren record van 75 miljard op zichtrekening

De zichtrekeningen van de Belgische gezinnen zijn in een jaar tijd met 9 miljard aangezwollen tot het recordniveau van bijna 75 miljard euro. Dat komt neer op ruim 5.300 euro per zichtrekening. De Belgen laten het spaarboekje en beleggingen steeds meer links liggen in afwachting van betere tijden, schrijft De Tijd. De banken spreken van een "algemene verlamming".

Volgens de banken vinden almaar meer gezinnen het door de zeer lage rente niet meer de moeite om hun geld naar een spaarrekening over te zetten. "Door de lage rente beheren mensen hun tegoeden minder actief dan vroeger", klinkt het bij BNP Paribas Fortis. Gemiddeld staat er nu een derde meer op een zichtrekening dan twee jaar geleden.

Ook vastrentende beleggingen kunnen hen nauwelijks bekoren en het onrustige beursklimaat doet veel particulieren aarzelen om in aandelen of fondsen te stappen.

In afwachting van betere beleggingsopportuniteiten parkeren de Belgen hun geld zo massaal op een gewone zichtrekening, hoewel die niets opbrengt. Daardoor is er volgens veel bankiers sprake van een "algemene verlamming", waarvan onduidelijk is hoelang ze zal duren.