Boerkiniverbod in Cannes leidt tot deining in Frankrijk

De beslissing van burgemeeser David Lisnard van Cannes om het dragen van de boerkini op de stranden van zijn stad te verbieden, stuit op veel protest in Frankrijk. De boerkini is een badpak voor moslimvrouwen die het hele lichaam bedekt, behalve het gezicht, de handen en de voeten.

In Frankrijk mogen moslimvrouwen zich niet volledig sluieren in het openbaar, maar is het dragen van religieuze symbolen wel toegelaten. Bij onze zuiderburen leeft de grootste moslimgemeenschap van Europa. De republikeinse traditie van scheiding van kerk en staat is zowat heilig in Frankrijk, en dat botst al eens met principes die sommige moslims graag willen respecteren.

Eind vorige maand heeft de burgemeester van Cannes beslist dat iedereen op de stranden van de stad correct moet gekleed zijn, met respect voor de goede zeden en de scheiding van godsdienst en staat.

"Een badpak dat een manifeste uiting van een welbepaalde godsdienst toont, verstoort de openbare orde en dat moet worden voorkomen", vindt Lisnard. Hij legt een verband met aanslagen tegen heiligdommen door islamitische terroristen.

Karikaturen?

De Franse Liga voor de Mensenrechten vindt dit te ver gaan en trekt naar het gerecht om het besluit van de burgemeester te laten annuleren. Het Franse Collectief tegen de Islamofobie (CCIF) is naar eigen zeggen erg bezorgd en heeft het over een nieuwe aanslag tegen de elementaire rechtsprincipes. Volgens SOS Racisme wakkert de burgemeester met zijn beslissing de spanningen aan.

"Ik heb geen tijd en geen zin om hierover de polemiek aan te gaan", reageert burgemeester Lisnard tegen de krant Nice Matin. "Ik heb dit besluit genomen om de veiligheid in mijn stad te garanderen in een context van de geldende noodtoestand." Volgens hem is de boerkini geen badpak, maar een uniform dat symbool staat voor het moslimextremisme. Hij vindt dat er van zijn besluit een karikatuur wordt gemaakt.

Meest gelezen