Brits schoolmeisje bij IS omgekomen in Syrië

In Syrië is een Brits schoolmeisje dat zich had aangesloten bij terreurgroep IS allicht om het leven gekomen bij een luchtaanval. Dat vertelt de advocaat van de familie aan de Britse openbare omroep BBC.
De drie schoolmeisjes vertrokken in februari 2015.

Het toen 16-jarige meisje liep school in het oosten van Londen en vertrok in februari 2015 met twee schoolvriendinnen naar Syrië. Daar zou ze onlangs zijn omgekomen bij een Russische luchtaanval op de stad Raqqa. "Al is het niet mogelijk om dat nieuws via onafhankelijke bronnen bevestigd te krijgen", zegt de advocaat van de familie.

Volgens de man wou het tienermeisje terugkeren naar huis, nadat ze vlug had ontdekt dat de IS-propaganda om mensen te lokken niet strookt met de werkelijkheid. "Maar het risico was te groot dat IS haar zou betrappen en dat ze zou gefolterd worden", klinkt het. De advocaat weet nog te zeggen dat de familie "uiteraard bijzonder getroffen" is door het nieuws over de dood van het meisje.

De scholier was een van de ruim 800 Britten die het Verenigd Koninkrijk hebben verlaten om zich aan te sluiten bij terreurgroep IS in Syrië en Irak.