De Backer wil Russische site aanpakken die Belgen bespiedt via camera's

Op het internet is een Russische website actief die inbreekt in de systemen van veiligheidscamera's en de beelden verspreidt. Ook de beelden vanuit tientallen Belgische winkels en woonkamers staan zo vrij op het internet. Staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer (Open VLD) heeft de Privacycommissie en de computer crime unit van de politie ingeschakeld.

Heel wat mensen hebben tegenwoordig in hun huis of winkel een bewakingscamera hangen die aangesloten is op het internet. Zo kunnen ze altijd en overal hun huis in de gaten houden. Maar in sommige gevallen kan de hele wereld meekijken. De website verspreidt namelijk beelden van bewakingscamera's van over de hele wereld. En ook tientallen Belgische camera's zijn zo live te bezichtigen.

Veelal komt dat omdat de eigenaars hun camera niet goed beveiligen en een al te gemakkelijk wachtwoord hebben. Maar de Russische website hackt ook bewakingscamera's. "De praktijken van de website zijn onwettig. Dat staat buiten kijf", zegt Caroline De Geest van de Privacycommissie in Het Laatste Nieuws. "De beheerder van die website mag die beelden helemaal niet binnenhalen of verspreiden."

Staatssecretaris voor Privacy De Backer wil actie. "Dit is een schending van de privacy, maar ook van de veiligheid. Ik heb aan de Privacycommissie gevraagd wat men kan doen om die websites weg te halen en ook aan de federale computer crime unit hoe men dit kan bestrijden."

Het is sowieso wel moeilijk om actie te ondernemen tegen buitenlandse websites. "Het beste wat we kunnen doen is aan de mensen vragen om zich bewust te worden van de beveiliging van hun cameranetwerken en hun paswoorden goed op te volgen", aldus De Backer.

Meest gelezen