Drukke spits aan vooravond van verlengd weekend

Aan de vooravond van een verlengd weekend werd een drukke avondspits verwacht. In de late namiddag waren er al files in de buurt van Antwerpen en Brussel, en ook in de richting van de kust was het erg druk. Verder waren er ook nog problemen aan de werkzaamheden op de E19: ter hoogte van Mechelen in de richting van Antwerpen en ter hoogte van Sint-Job-in't-Goor in de richting van Breda. De NMBS legt de volgende dagen extra treinen in.
(archieffoto)

"Antwerpen is sinds vanmiddag al een knelpunt", zegt verkeersanker Hajo Beeckman. De Scheldestad is een verkeersknooppunt voor het verkeer richting Zeeland en richting Belgische kust." De hele middag heeft er een file gestaan op de E313 vanuit Lummen. Ook in de andere richting was het vanmiddag een uur aanschuiven op de E313. "Dat heeft te maken met wegwerkzaamheden ter hoogte van Herentals en door de verkeersdrukte aan het knooppunt Lummen zelf", legt Hajo Beeckman uit. 

Brussel vormde een tweede knelpunt voor de avondspits. Rond 17 uur vanavond werden op de Buitenring al vertragingen tot één uur opgetekend tussen Tervuren en Jette. Hier waren het vakantieverkeer en enkele verkeersincidenten de grote boosdoener.

Derde pijnpunt waren de grote verkeersassen richting kust. "In de vooravond was het erg druk, maar echt grote problemen zijn er niet", aldus Beeckman. In de loop van de avond waren die er wel op de e40 van Oostende naar Brussel.

Aan de werkzaamheden op de E19 waren er eveneens problemen: ter hoogte van Mechelen in de richting van Antwerpen en ter hoogte van Sint-Job-in't-Goor in de richting van Breda. Ook in de loop van de avond duurden die nog voort.

En morgen?

"Voor morgen verwachten we gelijkaardige verkeersproblemen op de wegen naar de kust", vertelt Hajo Beeckman nog. "Omdat de weersvoorspellingen voor morgen niet spectaculair goed zijn, verwachten we geen al te grote problemen, omdat het morgen zal gaan om dagjesmensen."

Morgen worden wel problemen verwacht op de E19, ten noordoosten van Antwerpen. Daar zal één rijstrook gesloten zijn, en dat dreigt tot files te leiden in combinatie met de vele Nederlanders die vanuit Zuid-Europa terugkeren naar huis.

Goed nieuws voor wat betreft de werkzaamheden op de E19 ter hoogte van Rumst. Daar wordt de werf vanaf vanavond opgeruimd, en dat kan wel eens tot file leiden voor wie vanuit Antwerpen naar Brussel rijdt. Ook de verkeersproblemen op de E40 tussen Wetteren en Erpe-Mere zijn vanaf morgen van de baan.

Extra treinen

Omdat er na de afgelopen slechte dagen mooier weer wordt voorspeld, legt de NMBS de volgende dagen 24 extra treinen in naar de kust.

Van morgen tot maandag rijden die vanuit Leuven, Brussel-Noord en Welkenraedt naar Blankenberge. Dinsdagochtend zijn er alleen extra treinen uit Leuven en Brussel-Noord. Dat komt neer op ruim 20.000 bijkomende zitplaatsen.

De extra treinen komen nog bovenop het al uitgebreide zomeraanbod van treinen naar de kust. Alles samen rijden er van morgen tot en met dinsdag 124 extra treinen naar kuststations.