Eerste deelnemers aan Dodentocht zijn al binnen

In Bornem, in de provincie Antwerpen, hebben de eerste deelnemers de aankomst van de Dodentocht bereikt. Een recordaantal van 12.6080 deelnemers stond gisteravond aan de start van de wandeltocht van 100 kilometer.

Bij het openen van de aankomstzone van de 47ste Dodentocht stond vanochtend om 7 uur al een twintigtal lopers klaar om de eindmeet in Bornem te overschrijden. Omdat de Dodentocht officieel een wandeltocht en geen loopwedstrijd is , mochten de lopers niet vroeger arriveren. Eén van de lopers zag de Dodentocht als een "opwarmertje" op de Spartathlon, de 246 kilometer van het Griekse Sparta naar Athene.

Lang niet iedereen heeft het zo gemakkelijk om de 100 kilometer door Klein-Brabant te wandelen. In de loop van de nacht hebben volgens de organisatie zowat 1.100 deelnemers opgegeven, min of meer het verwachte aantal.

De deelnemers en de organisatie hebben geluk met het goede weer. "We hebben een rustige nacht gehad met ideaal wandelweer en geen grote incidenten", zegt woordvoerder Thomas D'hondt. "Eigenlijk is het voorlopig in zekere zin dus een saaie editie, maar zo hebben we het graag." De deelnemers hebben nu nog tot 21 uur de tijd om aan te komen, al is de organisatie indien nodig wat flexibel voor wie iets achter zit op schema maar de eindmeet toch nog lijkt te halen.