Gülen wil internationaal onderzoek naar couppoging in Turkije

De Turkse geestelijke leider Fethullah Gülen zegt dat hij zich enkel aan Turkije zal overgeven als hij schuldig bevonden wordt door een onafhankelijke internationale onderzoeksorgaan. Gülen wordt er door Ankara van beschuldigd achter de mislukte couppoging van afgelopen juli te zitten. Hij ontkent elke betrokkenheid.
Fethullah Gülen in zijn verblijfplaats in de VS.

Fethullah Gülen is een Turkse islamitische geestelijke en leider van de beweging Hizmet (Dienst), die sinds 1999 in de Verenigde Staten leeft.

De gewezen bondgenoot van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan wordt er door de Turkse overheid van beschuldigd achter de mislukte staatsgreep van half juli te zitten. Tienduizenden vermoedelijke en vermeende aanhangers van Gülen zijn opgepakt en ontslagen in de nasleep van de coup, en Turkije vraagt de VS om zijn uitlevering.

In een opiniestuk in de Franse krant "Le Monde" antwoordt hij nu op de beschuldigingen aan zijn adres. Hij ontkent elke betrokkenheid aan die samenzwering en vraagt de oprichting van een internationale commissie om de couppoging te onderzoeken.

"Een tiende van de beschuldigingen"

"Ik doe een oproep aan de Turkse machthebbers en ik beloof hen mijn volledige medewerking. Ik vraag dat een onafhankelijke internationale commissie een onderzoek voert naar deze poging tot staatsgreep. Als een tiende van de beschuldigingen aan mijn adres kunnen hardgemaakt worden, verbind ik me er toe terug te keren naar Turkije en de zwaarste straf te ondergaan", zo schrijft hij in Le Monde.

In het Turkse gerecht heeft Gülen geen vertrouwen meer, daarom vraagt hij een onderzoek door een onafhankelijke commissie. "Niemand, ik niet en niemand anders, staat boven de wet. Ik wil dat al de schuldigen, tot welke groepering ze ook mogen behoren, veroordeeld worden tot de straffen die ze verdienen in een eerlijk proces. Maar het juridisch systeem staat sinds oktober 2014 onder de voogdij van de machtshebbers. De kans op een eerlijk proces is dus zo goed als onbestaande. Dat is de reden waarom ik oproep tot het oprichten van een internationale commissie en aankondig dat ik de conclusies ervan zal aanvaarden."

In oktober 2014 vonden er in Turkije massale protesten plaats van Koerden, uit solidariteit met de Syrisch-Koerdische stad Kobani, die belegerd werd door IS. Het Turkse leger verhinderde dat Koerdische strijders naar Kobani trokken om er tegen IS te vechten. De protesten in Turkije draaiden in veel gevallen uit op rellen met de politie waarbij tientallen doden vielen.

"Niet betrokken"

Gülen ontkent in zijn opiniestuk opnieuw elke betrokkenheid bij de poging tot staatsgreep.

"De beschuldiging wordt door de wereldopinie niet ernstig genomen. Als militairen die zich sympathisanten van Hizmet noemen, verwikkeld zijn in deze samenzwering, ik zeg dit in alle kalmte, dan zijn het misdadigers die de eenheid en de integriteit van het land ondermijnd hebben, individuen die mijn idealen verraden hebben en die honderdduizenden slachtoffers gemaakt hebben. Als een aantal van hen onder de invloed gestaan hebben van de interventionistische neigingen in het leger, en verkozen hebben om de waarden van Hizmet te vertrappelen uit naam van deze reflex - wat ik niet denk -, kunnen hun fouten niet aan alle sympathisanten van de beweging aangewreven worden. Moge god hen straffen."

Ten slotte ligt de repressie van de Turkse overheid tegen mensen die ervan verdacht worden aanhanger van Hizmet te zijn, hem zwaar op de maag. "Slachtoffer van een 'heksenjacht', beleven honderdduizenden individuen een echt humanitair drama. Bijna 90.000 mensen zijn hun baan verloren, 21.000 professoren hebben hun vergunning om les te geven zien intrekken. Wat wil de regering? Mensen uithongeren die hun beroep niet meer kunnen uitoefenen en die getroffen zijn door een uitreisverbod? Wat is dan het verschil met de maatregelen die geleid hebben tot een volkerenmoord in de Europese geschiedenis?" zo schrijft hij in Le Monde.