Inbrekers profiteren van bosbranden om huizen binnen te dringen

Op het eiland Madeira hebben inbrekers gebruikgemaakt van de chaos die ontstaan is door de bosbranden. Ze drongen tientallen woningen binnen en maakten volgens de politie duizenden euro's buit. De brandweer maakt intussen kleine vorderingen om het vuur onder controle te krijgen.
AFP or licensors

Vooral in het westen van Madeira blijft de situatie moeilijk. Al is volgens de plaatselijke overheid geen enkele woning nog bedreigd. In de hoofdstad Funchal lijkt het ergste leed achter de rug en heeft de brandweer het vuur grotendeels onder controle.

Ook in Portugal zelf woeden nog altijd felle branden, vooral in het noorden van het land. Vanavond verwachten de Portugezen twee blusvliegtuigen uit Rusland. Portugal had gisteren kritiek op de Europese Unie. Het land had Europa hulp gevraagd bij de bestrijding van de branden, maar kreeg slechts één vliegtuig uit Italië en twee uit Spanje. Portugal zegt minstens 10 vliegtuigen nodig te hebben.

De weersomstandigheden zijn intussen wel iets gunstiger. De voorbije nacht is de wind gaan liggen, waardoor het vuur iets minder wordt aangewakkerd. In totaal zijn bijna 1.400 brandweermannen bezig om alles samen zes branden onder controle te krijgen. In de nacht van woensdag op donderdag moest de brandweer zich vooral concentreren op het in veiligheid brengen van mensen en het veilig stellen van huizen.

Enorme ravage na bosbranden in Madeira