Michael Phelps deed 2.000 jaar oud record sneuvelen

Michael Phelps schreef afgelopen nacht alweer geschiedenis op de Olympische Spelen door zijn dertiende individuele gouden medaille binnen te rijven. Met die overwinning sneuvelt een eeuwenoud record van Leonidas van Rhodos, die 12 individuele Olympische titels op zijn palmares heeft staan. Wie was die Griek, wiens record maar liefst 2.168 jaar stand hield?

“Veel weten we niet over hem, maar in zijn tijd moet hij één van de grote kampioenen geweest zijn”, zo begint Willy Clarysse, professor emeritus Oude Geschiedenis aan de KU Leuven. “Gedurende vier opeenvolgende Olympiades behaalde hij 12 olijfkransen, het equivalent van de gouden medaille. Zijn disciplines waren de stadion, wat ongeveer overeenkomt met de 200 meter van vandaag, de diaulos, wat bijna 400 meter was en de wapenloop, waarbij de atleten 400 meter in gevechtsuitrusting – inclusief schild – moesten afleggen”.

“Toch is het moeilijk om atletiek met zwemmen te vergelijken", zegt Clarysse. "In het zwemmen zijn er veel meer medailles te rapen. Dat doet natuurlijk niets af aan de prestatie van Michael Phelps, maar eigenlijk zouden we voor de juistheid de vergelijking moeten trekken tussen Leonidas van Rhodos en pakweg Carl Lewis. Die haalde zeven individuele gouden medailles”.

Waarom is Leonidas van Rhodos dan toch grotendeels door de mazen van het geschiedenisnet geglipt? “In die tijd was het de gewoonte dat de winnaars een vermelding kregen in de literatuur en een standbeeld met een inscriptie. In de Middeleeuwen werden veel standbeelden echter omgevormd. Het bronzen beeld werd hergebruikt en de kalkstenen voet, werd gebruikt om de huizen te witten. Daardoor is het beeld van Leonidas waarschijnlijk verloren gegaan. Het enige wat ons nog rest zijn drie vermeldingen, waaronder één van Pausanias dat Leonidas de beroemdste loper was”, aldus Clarysse.