Raad van State schorst vergelijkend examen arts en tandarts

De Raad van State heeft opnieuw het vergelijkend examen voor arts en tandarts in de Franstalige Gemeenschap geschorst. Deze keer ging het over het examen dat de universiteit van Luik had georganiseerd.

Twee weken geleden deed het rechtscollege ook al een zelfde uitspraak over het vergelijkend examen aan de universiteit van Namen.

Het examen dat pas na het eerste bachelorjaar wordt georganiseerd, rangschikt de kandidaten volgens hun resultaten. Alleen de besten mogen hun tweede jaar arts of tandarts beginnen. Op die manier wou de Franstalige minister van Onderwijs Jean-Claude Marcourt (PS) verhinderen dat te veel kandidaten voor arts of tandarts zouden studeren. Maar volgens de Raad van State is dit systeem onwettelijk.

Federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) overlegt volgende week met de minister over een nieuwe filter.