Was het Trump? Of was het Jezus?

Dik anderhalf miljoen mensen hebben deelgenomen aan een opmerkelijke online-quiz. De simpele vraag: van wie is de quote? Van Trump of Jezus?

Trump of Jezus? "Als iemand u op de rechterwang slaat, biedt dan uw linkerwang aan." Trump of Jezus? "Als jullie zien dat iemand zich klaarmaakt om een tomaat te gooien, geef hem dan een pak rammel." U ziet het, erg moeilijk is het niet. Veel meer dan een echte quiz, is de site trumporjesus.com regelrechte satire. 

De bedenker van het idee is ene Dani Messerschmidt, een schrijfster van comedy, maar ook een christen en een tegenstander van Trump. Zij raadde enkele weken geleden haar Twittervolgers af om op Trump te stemmen, met het simpele motto: zou Jezus kunnen zeggen wat Trump zegt? Nee, vindt ze, maar omdat dat een tikje te abstract was, gooiden zij en haar vriend er een quiz en site tegenaan.

O ja, er bestaat ook een quiz met quotes van Trump en Lord Voldemort uit de Harry Potter-reeks. En het dient gezegd, die is wat moeilijker dan de Jezusquiz. 

Tegelijkertijd is deze Trump-of-Jezus-quiz ook bittere ernst. De Republikeinse partij, van wie Trump toch de kandidaat is, leunt traditioneel erg op Amerikaanse christenen. Die met heel erg veel zijn: één vijfde van alle Amerikanen is een evangelische christen. Die lopen niet noodzakelijk hoog op met Trumps christelijke overtuiging, ze zouden hem vooral steunen omwille van zijn kijk op asiel en terreur.