Zeker 4 doden bij reeks bomaanslagen in toeristische plaatsen Thailand

Thailand is de afgelopen uren getroffen door een reeks bomaanslagen in toeristische trekpleisters. Daarbij zijn zeker vier doden en verschillende gewonden gevallen. Volgens Buitenlandse Zaken zijn er geen Belgische slachtoffers. De Thaise overheid zegt dat het niet gaat om internationaal terrorisme, maar om "plaatselijke sabotage". De politie zegt dat twee mannen aangehouden zijn voor ondervraging.

Om 9 uur plaatselijke tijd vanmorgen (4 uur bij ons) was er een dubbele explosie in de badplaats Hua Hin. Daarbij liet een persoon het leven en vielen ook drie gewonden. De stad werd enkele uren daarvoor ook al getroffen door een bomaanslag waarbij een dode te betreuren viel. Bij die eerste explosie raakten zo'n 20 mensen gewond, onder wie enkele Nederlandse toeristen. De ordediensten hebben in de stad controleposten opgezet en de veiligheid opgevoerd.

Een uurtje eerder nog ontploften enkele bommen op het vakantie-eiland Phuket, op het strand van Patong. De explosie gebeurde in de buurt van een politiepost. Een agent raakte gewond. Rond hetzelfde tijdstip waren er ook bomexplosies in Surat Thani, waar een Thaise vrouw omkwam. Tot slot viel ook nog een dode bij een ontploffing in een winkelcentrum in de provincie Trang.

De reeks aanslagen werd nog niet opgeëist. Het is ook nog niet duidelijk of ze allemaal verband houden met elkaar en wat de precieze toedracht is. De Thaise overheid zegt alvast dat het niet gaat om internationaal terrorisme, maar om "plaatselijke sabotage". Generaal Prayut Chan-O-Cha, het hoofd van de Thaise militaire junta, noemt de bomaanslagen "een poging om chaos te creëren".

De generaal kwam in 2014 aan de macht na een staatsgreep, na jaren van politieke onrust. Een week geleden is bij een referendum in Thailand een nieuwe grondwet goedgekeurd die de militairen erg veel macht geeft en misschien is deze golf van geweld een reactie daarop. In de zuidelijke provincies zijn heel wat separatisten actief.

De politie heeft aangekondigd dat in Hua Hin twee mannen aangehouden zijn voor ondervraging n verband met de aanslagen.

Buitenlandse Zaken past reisadvies aan voor Thailand

Belgen in Thailand wordt gevraagd om een verhoogde waakzaamheid aan de dag te leggen en de actualiteit op de voet te volgen. Ze moeten ook de instructies van de lokale gezagsdragers opvolgen. Dat maakt Buitenlandse Zaken bekend op zijn website met reisadviezen. Wie naar Thailand reist, wordt ook gevraagd dat te melden via de website.