Zoon imam "heeft spijt" van haatvideo Verviers

De jongeman uit Verviers die in een videobooschap kennelijk opriep om christenen te vermoorden, ontkent dat hij een jihadist is en dat hij christenen viseerde. "Ik had het over Alawieten en het regime van Assad", beweert hij in een gesprek met de Franstalige omroep RTBF. "Ik heb spijt van de video." Hij zal zich naar eigen zeggen volgende week aangeven bij de politie.

De jongeman is momenteel op vakantie in Marokko. De RTBF kon met hem spreken via Facebook. "In de video heb ik niet de christenen geviseerd. Ik sprak van de Alawieten (een aftakking van de sjiitische stroming binnen de islam, nvdr.) en over het regime van de Syrische president Assad", beweert de 17-jarige nu.

Wel zegt de jongeman dat hij zich ervan bewust is dat hij inderdaad heeft opgeroepen tot moord. "Maar ik ben niet gelieerd aan een jihadistische groepering", klinkt het. "Verre van."

Hij begrijpt naar eigen zeggen dat de video heel wat opschudding heeft veroorzaakt. "Zeker gezien alle recente aanslagen. Ik heb me slecht uitgedrukt. Ik heb nu spijt dat ik de video zo heb gemaakt. Het zal moeilijk zijn om mijn imago te herstellen."

De privévideo verscheen begin augustus op een Franse website. De jongeman begrijpt naar eigen zeggen niet hoe de video daar online is gekomen. Vorige week kwam de videoboodschap uiteindelijk in de volle aandacht en werd een onderzoeksrechter aangesteld.

De jongeman keert volgende week terug naar België. "Ik ben van plan om mij aan te geven bij de politie van zodra ik op Belgische bodem ben", zegt hij aan de RTBF. Volgens de Franstalige omroep is degene die de video heeft gemaakt, al opgepakt.

Zoon van radicale imam

Hoe dan ook voert het gerecht een onderzoek naar de zaak. Niet onbelangrijk daarbij is dat de jongen de zoon is van de radicale imam Shayl Alami, ofte El Alami Amaouch, alias Alami abu Hamza.

De salafist ligt al heel lang onder vuur voor het prediken van haat en aanzetten tot geweld. Onder het motto dat hij een gevaar is voor de Belgische samenleving wil staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) hem het land uit zetten. De man kreeg het bevel het land te verlaten, maar tekende beroep aan.