Avondje uit met 2 glazen wijn kost jongste Zweedse minister ooit haar job

Aida Hadzialic, de jongste Zweedse minister ooit, heeft ontslag genomen nadat ze betrapt was op rijden onder invloed van alcohol. De 29-jarige Hadzialic had 0,2 promille in haar bloed, net de limiet om positief te blazen. Zweden voert een erg streng beleid rond alcohol in het verkeer.
Vilhelm Stokstad

Aida Hadzialic werd twee jaar geleden voor de sociaaldemocratische partij minister van Hoger Onderwijs en Volwassenonderwijs in de regering-Löfven. Als 27-jarige was ze de jongste minister ooit in Zweden. Daarnaast kreeg haar benoeming ook aandacht omdat ze de eerste moslima was die minister werd.

Hadzialic, die als 5-jarige met haar familie als vluchteling van Bosnië-Herzogovina naar Zweden trok, zal echter haar termijn niet uitdoen als gevolg van een avondje uit in de Deense hoofdstad Kopenhagen. Ze dronk er twee glazen wijn en vertrok vervolgens met de auto terug naar Malmö, in Zweden. Op de Öresund-brug, die Denemarken en Zweden met elkaar verbindt en ook bekend is van de serie "The bridge", werd ze tegengehouden voor een alcoholcontrole.

Uit de alcoholtest bleek dat ze 0,2 promille in haar bloed had, net te veel dus. Zweden hanteert een limiet van 0,2. Bij ons en in de meeste Europese landen is dat 0,5. Bovendien zijn er strenge straffen voor wie betrapt wordt. Die gaan van hoge boetes tot celstraffen van maximaal zes maanden (meer dan 0,2 promille) of maximaal twee jaar (meer dan 0,5 promille).

Hadzialic, die juriste is van opleiding, veronderstelde naar eigen zeggen dat de twee glazen wijn al voldoende waren verwerkt door haar lichaam om onder de limiet te zitten. Op de persconferentie waarop ze haar ontslag aankondigde, had ze het over "de grootste fout in mijn leven". "Ik kies ervoor om dit te doen (ontslag nemen, red.) omdat ik geloof dat wat ik gedaan heb zo ernstig is."

AP2000