Britse regering belooft uitbetaling EU-subsidies over te nemen

Het Europees geld dat momenteel nog naar landbouwers en wetenschappers uit het Verenigd Koninkrijk gaat, zal na de Britse EU-uittrede door Londen worden opgehoest. Dat heeft de Britse minister van Financiën Philip Hammond (foto) beloofd.

Alle door Europa gefinancierde projecten kunnen worden voortgezet,  garandeert Hammond. Hij verwacht dat de Britse regering daarvoor jaarlijks ongeveer 4,5 miljard pond (5,2 miljard euro) opzij moet zetten. De regering is vastbesloten ervoor te zorgen dat de mensen stabiliteit en zekerheid hebben, beklemtoont de minister van Financiën.

Momenteel worden heel wat infrastructuurprojecten, maar ook projecten van universiteiten en landbouwondernemingen deels met Europees geld gefinancierd. De EU-fondsen voor de landbouw blijven alvast lopen tot 2020.

Ongerustheid wegnemen

Met zijn mededeling wil de minister van Financiën de ongerustheid wegnemen die bij de betrokkenen was ontstaan. Toch is niet iedereen er gerust op. De regeringen van Schotland, Wales en Noord-Ierland laten alvast weten dat de garantie niet ver genoeg gaat.

Historisch referendum

De Britten hadden op 23 juni tijdens een historisch referendum gekozen voor een uittrede uit de Europese Unie. De nieuwe eerste minister Theresa May heeft duidelijk gemaakt dat ze de uittredingsonderhandelingen volgend jaar wil opstarten, maar de EU dringt aan op een snellere opstart van de gesprekken.