Douane wil extra middelen en bevoegdheden om terroristen aan te pakken

De douane wil meer middelen in de strijd tegen het terrorisme. Dat schrijft De Tijd. De aanslagen van 22 maart hebben volgens topman Kristian Vanderwaeren aangetoond dat de huidige wapens niet geschikt zijn en hopeloos verouderd zijn. Vanderwaeren wil ook nieuwe scanners, nieuwe wagens en bijkomende bevoegdheden.

De douane bewaakt havens, luchthavens en internationale treinstations. “In onze missie staat ingeschreven dat ook wij een rol spelen in de terreurbestrijding”, zegt de administrateur-generaal van Douane en Accijnzen. “Tot 22 maart waren onze middelen adequaat. Maar gezien de voortdurende reële dreiging is er nood aan een upgrade.”

Auto's, scanners en wapens

De regering heeft vorig jaar belangrijke beslissingen genomen over investeringen. Maar volgens Vanderwaeren volstaan die niet om in te spelen op de gewijzigde situatie. Hij vraagt nieuwe wapens en munitie en bijkomende moderne wagens. Daarnaast wil hij minilabs en scanners om onder andere drugs op te sporen in containers en bagage.

Bijkomende bevoegdheden

Om sneller en efficiënter te werken, moet de douane volgens Vanderwaeren ook bijkomende bevoegdheden krijgen. “Nu moeten we voor identiteitscontroles een beroep doen op de politie. Dat werkt werkt vertragend.” De douanetopman wil ook toegang krijgen tot de politiedatabanken om terreurverdachten sneller op te sporen.