Feministische schrijfster Françoise Mallet-Joris overleden

De Frans-Belgische romanschrijfster Françoise Mallet-Joris is op 86-jarige leeftijd overleden. Mallet-Joris was van 1971 tot 2011 lid van de Académie Goncourt, die elk jaar de gelijknamige Franse literatuurprijs uitreikt.

Françoise Mallet-Joris werd geboren als Françoise Lilar in Antwerpen. Ze was de dochter van de liberale politicus Albert Lilar en schrijfster Suzanne Lilar. Na haar studies aan de Sorbonne woonde ze afwisselend in Parijs en Brussel. Na haar eerste huwelijk met een Fransman, kreeg ze ook de Franse nationaliteit.

Mallet-Joris was sinds 1993 lid van de Académie Royale de Langue et de Littérature françaises de Belgique', de academie die de Franse taal in het culturele en literaire leven in België stimuleert.

Ze schreef onder meer "Le rempart des Béguines", "L'empire céleste" en autobiografische verhalen zoals "Lettre à moi-même" en "La maison de papier", dat in het Nederlands verscheen onder de titel "Huis van papier". In Nederlandse vertaling verschenen ook "Het huis der leugens" en "Adriana Sposa".

Feministe

De feministische Françoise Mallet-Joris "had een groot publiek bij vrouwen, maar niet alleen bij vrouwen", zegt Pierre Assouline, de schrijver en journalist die haar opvolgde bij de Académie Goncourt. "Ze was niet enkel een romanschrijfster voor vrouwen, in tegenstelling tot wat men wel eens zei vanwege haar feministische engagement."

Mallet-Joris, die drie keer trouwde en vier kinderen kreeg, had ook een passie voor variété en showbusiness. Zo schreef ze teksten als "La Parisienne" (1976) voor zangeres Marie-Paule Belle, met wie ze lange tijd samenleefde.