Franse justitie ziet geen probleem in boerkiniverbod

De klachten tegen het boerkiniverbod op de stranden in Cannes, zijn verworpen door een Franse rechter. Het verbod blijft dus gelden. Intussen is er ook een tweede Zuid-Franse gemeente die de boerkini bant van het strand.

De boerkini is een badpak voor moslimvrouwen dat het hele lichaam bedekt, behalve het gezicht, de handen en de voeten.

De burgemeester van Cannes veroorzaakte recent een polemiek door het kledingstuk op zijn stranden te verbieden. Hij noemt het "een een uniform dat symbool staat voor het moslimextremisme". De Zuid-Franse gemeente Villeneuve-Loubet heeft vandaag overigens aangekondigd het voorbeeld van Cannes te zullen volgen.

Lionnel Luca, de burgemeester van Villeneuve-Loubet, zegt dat het verbod er in de eerste plaats komt vanwege "hygiënische redenen", maar hij verwijst ook naar de recente terreuraanslagen en de nood om "verstoringen van de openbare orde" te vermijden.

"Discriminatie"

Het boerkiniverbod stuit op heel wat protest van organisaties die er een vorm van discriminatie in zien. Drie vrouwen en het Collectif contre l'islamophobie en France (CCIF) stapten naar het gerecht tegen de beslissing van het stadsbestuur van Cannes. Ze noemen het verbod illegaal en eisen de opheffing ervan.

De rechtbank in Nice heeft hun verzoek echter verworpen. Volgens de rechtbank is de beslissing in regel met de wet op de laïciteit. "In de context van de noodtoestand en de recente islamistische aanslag in Nice een maand geleden (...) kan het dragen van kenmerkende kleding, anders dan de gebruikelijke badkledij, geïnterpreteerd worden als, in deze context, niet enkel een teken van religiositeit", aldus de rechter.

Meester Sefen Guez Guez, de advocaat van het CCIF, heeft al laten weten dat hij tegen de beslissing in beroep gaat.