Gay Pride in Antwerpen lokt 85.000 bezoekers

In Antwerpen heeft de Gay Pride, een parade van holebi's en transgenders, zo'n 85.000 mensen op de been gebracht, deelnemers en toeschouwers. Dat zegt de Antwerpse politie. De parade stond dit keer in het teken van holebi-vluchtelingen.

Mooi weer en een kleurrijke optocht van holebi’s en transgenders. Die combinatie heeft ervoor gezorgd dat tienduizenden mensen vanmiddag naar Antwerpen zijn afgezakt voor de derde Gay Pride. Tal van verenigingen deden mee, onder meer politieke partijen, en ook de agenten van de Antwerpse politie liepen mee. De politie was ook sterk aanwezig om de optocht zichtbaar en onzichtbaar te beveiligen.

Dit jaar was er speciale aandacht voor holebi’s en transgenders die op de vlucht zijn. Volgens de organisatoren zijn zij momenteel een kwetsbare groep. “Mensen die Irak, Soedan of andere gevaarlijke landen ontvluchten wegens oorlog én hun geaardheid hebben recht op aandacht, zorg en begeleiding”, zegt organisator Bart Abeel. In de optocht liep ook een aantal vluchtelingen mee.

Maar ook in België blijven holebi’s niet gespaard van afkeurende reacties, zo bleek vanmiddag, want aan het einde van de optocht heeft de politie drie mensen even opgepakt omdat ze obscene gebaren zouden hebben gemaakt naar de deelnemers.

Meest gelezen