Gevaarlijke terrorist niet gevonden bij huiszoekingen

Ondanks de uitgebreide zoekactie van de politie is de gevaarlijke terrorist Oussama Atar tussen de mazen van het net geglipt. Die Belg van Marokkaanse afkomst, de neef ook van de broertjes El Bakraoui, zat ooit negen jaar in de cel met IS-oprichter Abu Bakr Al-Bagdadi. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

Van een gevaarlijke terrorist gesproken. Oussama Atar is niet enkel het neefje van de broertjes El Bakraoui die zich in Brussel opbliezen, hij is bovenal een Syriëstrijder van het eerste uur. In 2003 al zat hij zelfs al in Irak. Dat was het einde van Saddams heerschappij, en nadat hij op wapensmokkel werd betrapt, sloten de Amerikanen hem op. Samen met niemand minder dan Abu Bakr al-Baghdadi, de schimmige oprichter van terreurorganisatie IS. Negen jaar deelden ze een cel.

Die Atar dus is tussen de mazen van het net geglipt bij de huiszoekingen van vrijdagavond in Laken, Anderlecht en Evere. Zijn moeder, zus en een man werden wel opgepakt, maar in de loop van de avond alweer vrijgelaten. 

Atar is ook de neef van Moustapaha en Jawad Benhattal, die een aanslag beraamden op een fanzone nabij het Brusselse noordstation, maar gepakt werden. 

Atar wordt dus niet voor niets als een gevaarlijk heerschap beschouwd door het gerecht. Het federaal parket onderzoekt de piste dat hij het brein is van de aanslagen van 22 maart in Brussel. Toch benadrukt dat parket ook dat er geen concrete aanwijzingen zijn voor een aanslag.