Hoofdprijs in Locarno is voor Bulgaarse misdaadfilm

De maatschappijkritische misdaadfilm "Godless" van de Bulgaarse regisseuse Ralitza Petrov heeft de Gouden Luipaard gewonnen, de hoofdprijs voor de beste film van het Filmfestival in Locarno, Zwitserland. Ook een Belgisch kortfilm werd bekroond.

De winnende film is een Bulgaars-Deens-Franse coproductie. Ook de hoofdrolspeelster viel in de prijzen.

De speciale prijs van de jury was voor "Inimi cicatrizate" ("Scarred hearts") van de Roemeense regisseur Radu Jude, een Roemeens-Duitse coproductie.

"I, Daniel Blake" (Groot-Brittannië/Frankrijk/België) van veteraan Ken Loach kreeg de prijs van het publiek. De bittere sociale studie won in mei dit jaar al de Gouden Palm op het Filmfestival van Cannes.

De Belgische kortfilm "L'immense retour (romance)" van Manon Coubia heeft op de bekroning voor beste kortfilm binnengehaald. Coubia, een Franse die in Brussel film studeerde, omschrijft "L'immense retour (romance)" als een "experimentele documentaire". De kortfilm verwijst naar de trage transformatie van de gletsjers uit haar geboortestreek, de Haute-Savoie.

Eerder deze week viel de Gentse actrice Barbara Sarafian al in de prijzen in Locarno. Ze kreeg van een jury van onafhankelijke filmrecensenten de Boccalino d'Oro voor beste actrice voor haar rol in "Vincent".

De 69e editie van het internationale Filmfestival van Locarno, een van de belangrijkste van Europa, loopt vanavond ten einde met de prijsuitreiking.