IS-gijzelaars opnieuw vrij: baarden afgeknipt en boerka's verbrand

Waanzinnige vreugdetaferelen in de Noord-Syrische stad Manbij. Zowat 2.000 zijn daar opnieuw vrij nadat ze twee jaar werden vastgehouden door IS. De vreugdetaferelen in de straten staan in schril contrast met de strikte regels van de recent verjaagde terreurorganisatie.

Hier en daar steken mensen een sigaret op, sommige mannen scheren hun baard af, elders werpen vrouwen hun boerka's op de grond, ... Alle verwijzingen naar het onmenselijke bewind van IS worden zo gauw mogelijk uitgewist.

Meer dan 70 dagen lang hebben Koerden en Arabieren, gesteund door de VS, een felle strijd gevoerd om de stad bij de grens met Turkije te heroveren op IS. Veel burgers kunnen het nauwelijks geloven dat er voorlopig een eind is gekomen aan het schrikbewind.

Menselijk schild

IS had de gijzelaars als menselijk schild gebruikt bij hun vlucht uit Manbij, een stad die in 2014 in handen was gevallen van de terreurgroep, maar die vorige week door een alliantie van antijihadisten bevrijd werd.

De IS-strijders wilden met de gijzelaars vluchten naar de stad Jarabloes, een bolwerk van IS op zowat veertig kilometer ten noorden van Manbij, nabij de grens met Turkije.

"Een deel van de burgers is kunnen ontsnappen op weg naar Jarabloes, anderen werden vrijgelaten", meldt een bron bij de Democratische Syrische Strijdkrachten (SDF). Het is niet duidelijk of alle gijzelaars intussen weer vrij zijn.