Kernreactor Tihange 1 wordt heropgestart

Eén van de oudste kernreactoren van België heeft lange tijd stilgelegen wegens onderhoudswerkzaamheden. Die waren nodig omdat de reactor 10 jaar langer moet draaien, tot 2025.

Wanneer precies de kerncentrale weer volledig aan het elektriciteitsnet wordt gekoppeld, is niet exact te voorspellen. Dat hangt af van de tests die moeten worden uitgevoerd tijdens de opstart van een reactor. Dit proces verloopt normaal, zo verzekert uitbater Engie Electrabel.

De kerncentrale met een vermogen van 962 megawatt werd eind april stilgelegd voor onderhoud wegens de verlenging van de levensduur van de kerncentrales. "Dit onderhoud zal langer dan gebruikelijk duren omwille van de uitvoering van de werken die in het kader van de levensduurverlenging met 10 jaar van deze eenheid voorzien werden", zei Engie, het Franse moederbedrijf van Engie Electrabel, toen. 

De reactor Tihange 1 werd in 1975 in gebruik genomen en is daarmee één van de oudste kernreactoren van België, samen met Doel 1 en 2. Normaal gezien zouden ze vorig jaar definitief worden stilgelegd. Maar de regering besliste vorig jaar om de reactoren 10 jaar langer aan de praat te houden. En daar waren de revisiewerkzaamheden van de afgelopen maanden dus voor nodig.

Oorspronkelijk zou het onderhoud op 24 juli afgerond zijn, maar dat werd later bijgesteld.

Op de transparantiewebsite van Engie is te volgen wanneer de reactor weer beschikbaar wordt.