Man sticht brand in Zwitserse trein en valt passagiers aan met mes

Bij een brand en een steekpartij in een trein in Zwitserland zijn zeven gewonden gevallen. Een 27-jarige Zwitser stichtte eerst brand in de trein, voor hij met een mes verschillende passagiers aanviel. Zeven mensen, onder wie de dader zelf, raakten gewond. Enkelen zijn zwaargewond. Voorlopig zijn er geen aanwijzingen dat het gaat om een terreurdaad, zegt de politie.

Het incident is vanmiddag gebeurd, rond 14.20 uur, in de buurt van het plaatsje Salez, in het noordoosten van Zwitserland, bij de grens met Liechtenstein. Op het ogenblik van de aanval zaten er tientallen passagiers in de trein. De dader goot eerst een brandbare stof in het rond, waarna er brand uitbrak. Vervolgens viel de man verschillende passagiers aan met een mes.

De dader is een 27-jarige Zwitser. Zijn slachtoffers zijn een 17-jarige jongen, een 50-jarige man, drie vrouwen van 17, 34 en 43 jaar oud, en een kind van 6. Ze werden naar verschillende ziekenhuizen overgebracht met brandwonden en steekwonden. Verschillende slachtoffers zijn zwaargewond.

Het motief van de dader is nog onbekend. Hij verkeert in kritieke toestand, waardoor hij nog niet ondervraagd kon worden. Volgens een politiewoordvoerder zijn er voorlopig geen aanwijzingen dat het gaat om een terreurdaad.

De Zwitserse hulpdiensten rukten massaal uit na de aanval. De politie was talrijk aanwezig, en ook de brandweer, drie helikopters en medische ploegen kwamen ter plaatse. Het station van Salez werd gesloten en er werden vervangende bussen ingelegd. Het parket van Sankt Gallen is een onderzoek gestart.