Rechter vernietigt veroordeling van "Making a murderer"-gevangene

Een rechtbank in Wisconsin vernietigt de veroordeling van Brendan Dassey. Het openbaar ministerie heeft nu 90 dagen tijd om - al dan niet - beroep aan te tekenen. Komt dat beroep er niet, dan wordt een van de hoofdrolspelers uit de Netflix-serie "Making a murderer" vrijgelaten.

Brendan Dassey haalde met zijn oom Steven Avery wereldwijd alle media dankzij de tiendelige documentaireserie "Making a murderer".

Daarin wordt tien jaar lang de zaak-Avery gevolgd. Steven Avery wordt in 2003 vrijgelaten, nadat DNA-onderzoek heeft aangetoond dat hij niet de dader is van een gewelddadige verkrachting. Diezelfde Avery wordt twee jaar later opnieuw gearresteerd, dit keer voor de moord op Teresa Halbach.

Zijn neefje Brendan wordt verdacht van medeplichtigheid aan die moord. De 16-jarige jongen legt zelfs bekentenissen af, maar wereldwijd werd met onbegrip gereageerd toen getoond werd hoe de onderzoekers die bekentenissen hebben ontfutseld van de laagbegaafde tiener.

Zijn advocaat krijgt stevige veeg uit de pan

De hoofdreden waarom de rechter de veroordeling vernietigt, is omdat de onderzoekers valse beloftes hebben gemaakt aan de toen 16-jarige jongen. Tijdens de ondervraging vertelden ze hem dat hij zich nergens zorgen over hoefde te maken.

Tot slot kreeg ook Dassey's eerste advocaat een veeg uit de pan van de rechter. De raadsman liet toe dat zijn minderjarige cliënt door de onderzoekers werd "gegrild". "Het gedrag van Len Kachinsky is onverdedigbaar", klinkt het.

Komt hij nu echt vrij? Niet zo snel

Voor alle duidelijkheid: het is nog niet zeker dat Dassey echt vrijkomt. Als het openbaar ministerie beslist om in beroep te gaan, dan komt er een nieuw proces tegen de verdachte. Blijft dat beroep achterwege, dan komt hij wel vrij.

Vorige maand nog werd bekendgemaakt dat er een tweede seizoen komt van " Making a murderer". Ongetwijfeld wordt er ook hier veel aandacht aan besteed.