Ruim 8.000 dapperen stappen Dodentocht uit

8.086 deelnemers hebben de eindmeet gehaald van de Dodentocht in Bornem. De organisatie spreekt van een rustige editie zonder grote incidenten, ondanks de recordopkomst van 12.608 wandelaars.
De aankomstzone in Bornem.

Het is dit jaar een recordeditie voor de Dodentocht, de wandeltocht van maar liefst 100 kilometer. Het nieuwe deelnemersrecord bedraagt 12.608 mensen. 8.086 onder hen haalden de eindmeet. "Dat is een vrij hoog percentage, maar dat is ook niet verwonderlijk met dit mooie weer", zegt woordvoerder Thomas D'hondt.

Grote incidenten waren er niet. "Het is een saaie dodentocht, maar saai is goed voor ons natuurlijk", zei D'hondt vanmiddag. Het Rode Kruis moest wel een aantal wandelaars bijstaan, in de meeste gevallen vanwege dehydratatie.

De deelnemers aan de Dodentocht krijgen 24 uur de tijd om de 100 kilometer te wandelen. De vroegste vogels kwamen vanmorgen al aan. Ze moesten even wachten aan de eindmeet want er is een minimumtijd van 10 uur, om te vermijden dat het een wedstrijd wordt. Maar voor de meeste deelnemers is de finish halen het enige doel. Ze hadden daarvoor tot 21 uur vanavond de tijd.

Nog een opmerkelijk record: de 75-jarige Hugo Bonnyns uit Aarschot, die om iets voor 15 uur de finish bereikte, heeft nu als enige 45 deelnames op zijn palmares. Tot vorig jaar telde Bonnyns net als een "concurrent" 44 deelnames, maar zijn mededinger raakte onlangs geblesseerd door een val en moest forfait geven.