Vicepresident Biden naar Turkije om te praten over mislukte coup

De Amerikaanse vicepresident Joe Biden brengt op 24 augustus een bezoek aan Turkije. Dat heeft de Turkse premier laten weten. De gesprekken tussen de VS en Turkije zullen onder meer gaan over de islamitische predikant Fethullah Gülen, die in de VS verblijft. Sinds de mislukte staatsgreep van vorige maand zijn al ruim 81.000 mensen in overheidsdienst geschorst of ontslagen.

Door de zaak-Gülen zitten de relaties tussen Turkije en de VS momenteel op een dieptepunt. Turkije wil dat de VS Gülen uitlevert, omdat hij achter de mislukte staatsgreep zou zitten. Iets wat de voormalige medestander van president Erdogan formeel ontkent.

Gülen woont al sinds 1999 in de VS. De Amerikaanse autoriteiten hebben tot nog toe altijd gezegd dat de Turkse regering bewijzen moet aanleveren voor er sprake kan zijn van een uitlevering. Volgens de Turkse eerste minister Binali Yildirim zijn er nu signalen dat de "houding van Washington verbeterd is".

Yildirim heeft vandaag ook bekendgemaakt dat al 81.494 mensen zijn geschorst of ontslagen sinds de mislukte coup. Het gaat onder meer om rechters, soldaten, leraars en ambtenaren. Meer dan 17.000 mensen zijn aangehouden.