VS doodt IS-kopstuk in Afghanistan

De VS heeft op 26 juli Hafiz Saeez Khan gedood bij een drone-aanval in het district Kot, in het oosten van Afghanistan. Het Pentagon heeft dat bevestigd. Khan was de nummer één van IS in Afghanistan en Pakistan. Zijn dood is een tegenvaller voor IS, die in de regio nieuwe leden tracht te rekruteren.
2010 AP

De aanval maakte deel uit van een grotere campagne waarbij zowat 300 IS-strijders om het leven kwamen. Vorig jaar dachten de Afghaanse inlichtingendiensten ook dat Khan was omgekomen in een aanval met een drone, maar toen ontkende IS dat. Nu zou Khan dus toch zijn omgekomen.

IS heeft voorlopig weinig invloed in Afghanistan en voert er een felle strijd met “concurrenten” Al Qaeda en de taliban. Die laatste zagen in mei Akhtar Mansour gedood, een belangrijke leider. Ook dat gebeurde met een drone-aanval van de VS.