"Aanslagen in Thailand georkestreerd door één persoon"

De reeks aanslagen waarbij deze week in Thailand vier doden en tientallen gewonden zijn gevallen, zijn aangestuurd door één persoon. Dat vermoedt de Thaise politie, die in het onderzoek vandaag drie mensen heeft ondervraagd.

Thailand werd donderdag en vrijdag opgeschrikt door een reeks van aanslagen, op zeven verschillende toeristische trekpleisters. Wie er achter de aanslagen zit, wordt nog onderzocht. Maar de Thaise politie zegt nu een idee te hebben van wie erachter zit.

"De gebeurtenissen zijn aan elkaar gelinkt, zorgvuldig gepland en uitgedacht door één persoon", aldus een politiewoordvoerder. Maar hij weigerde verder in detail te treden over de identiteit van die verdachte en over zijn motieven.

Een andere politiewoordvoerder verklaarde dan weer dat "twee mensen werden opgepakt voor ondervraging over Hua Hin", zonder evenwel het woord "verdachten" in de mond te nemen. Hua Hin is de badplaats waar een dubbele bomaanslag plaatsvond die aan twee mensen het leven kostte. Nog volgens de politie werd daarnaast een man opgepakt in Nakhon Si Thammarat, in het zuiden van het land.

Er werden geen details over de betrokkenen vrijgegeven. Verschillende Thaise media schrijven wel dat de man die in Nakhon Si Thammarat werd opgepakt een roodhemd is, een aanhanger van de oud-premiers Thaksin en Yingluck Shinawatra, maar die informatie werd niet bevestigd. "We werken momenteel aan bewijsmateriaal rond de verdachten. Er is duidelijk een politieke link", klinkt het wel.

Critici klagen dat de militaire junta nu misbruik maakt van de situatie om politieke tegenstanders te beschuldigen. De aanslagen zijn ook nog altijd niet opgeëist door één of andere groepering.