Iraakse Koerden drijven IS terug nabij Mosul

De Peshmerga, Koerdische strijdkrachten in Irak, zeggen dat ze erin geslaagd zijn zes dorpen te heroveren op de jihadistische terreurbeweging Islamitische staat (IS). De organisatie is opgerukt tot zowat veertig kilometer ten zuidoosten van het IS-bolwerk Mosul.
AFP or licensors

De Koerdische strijdkrachten hebben zondagochtend een offensief opgestart en boeken nog altijd vooruitgang, zo klinkt het nog. Zaterdag had ook het Iraakse leger laten weten vier dorpen ten zuiden van Mosul te hebben heroverd op IS.

Mosul, de op een na grootste stad van Irak, is al sinds midden 2014 in handen van IS. Maar de Iraakse premier Haider al-Abadi heeft laten verstaan dat hij die stad dit jaar nog onder controle wil krijgen. In juli was het leger er al in geslaagd de strategisch belangrijke luchtmachtbasis van Qayyara te heroveren, ongeveer 50 kilometer ten zuiden van Mosul.