Nafissatou Thiam, olympiër der Belgen

Zaterdagavond in Rio de Janeiro. We hadden normaal een rustig avondje gepland, tot plots bleek dat Nafi Thiam misschien wel eens kans zou kunnen maken op een medaille! Nafi wie? Nafissatou Thiam, 21 jaar, half Senegalees/half Belgisch en klaar om ons allen versteld te doen staan.

Thiam is een studente geografie in Luik waar ze ook woont en traint. Ze startte op haar 7 jaar met atletiek en de microbe laat haar niet meer los. Zevenkamp dat is haar ding. Team Rio-lid Xavier stelde zich eergisteren de vraag wie de grootste olympiër aller tijden is. Geen makkelijke discussie. Dit is simpeler: meerkampers, dat zijn de echte helden van de Olympische Spelen.

Hogere wiskunde en chrono's

Na een lange weg richting het stadion (die files, weet u wel) komen we toe. In tegenstelling tot andere momenten zit het vrij vol. Vlaggen kleuren het stadion, maar naar de Belgische vlag blijft het een beetje zoeken. Belgische supporters, dat blijft een zeldzame soort hier in Rio. Kiezen voor een avond atletiek is kiezen voor een goed gevuld programma: waar eerst kijken? Missen we niets?

Zo stonden ook de finales 10.000m bij de mannen en de 100m bij de vrouwen op het programma. De zevenkamp breidde zich als het ware een weg doorheen de avond en voor we het goed en wel beseften gooide jij, Nafissatou, jezelf een plaatsje dichter naar het goud toe.

Last van de elleboog, ja dat wel, maar dat hield je niet tegen vanavond. Na je fantastische eerste worp, werden de Belgen rond me lichtjes euforisch. Het rekenen kon beginnen! De ene op een lekker ouderwets kladpapiertje, de andere op de nieuwste app. Voor zevenkamp moet je goed kunnen tellen, zoveel was duidelijk. Zelf, absoluut geen specialist en nog minder een rekenwonder, vroeg ik hulp aan de vrouw met het kladpapiertje. Wat bleek? Je lag perfect op koers om goud of zilver te halen! Het hing allemaal af van die laatste 800m.

Die 800 meter bleken veruit de spannendste 2 minuten te worden van de Olympische Spelen tot nu toe. 10 seconden, zoveel respijt had je gekregen door je worp: rondom ons heen mensen met chrono’s in de aanslag… kan het nog? Jacques Borlée zit in de tribune voor ons en haalt zijn chrono boven. Het is menens. Lukt het je om de achterstand te beperken tot een kleine 10 seconden? De beperkte delegatie Belgische fans gelooft erin.

Goud voor top Thiam

En of je het kan! Jonge vechtlust wordt beloond. 5 persoonlijke records verbroken en de wereld veroverd: een olympisch kampioen is vanavond opgestaan. De knuffels en lovende woorden van jouw concurrentes zeggen genoeg: je hebt dit dubbel en dik verdiend!

Vlak voor je vertrek naar Rio postte je nog het volgende citaat op je Instagramaccount:

We kunnen je verzekeren Nafi: dat kleine meisje, dat zagen wij stralen en genieten toen je de meet over kwam. Het enige wat jij nog meer verdiende vanavond was een extra lading supporters. Maar laten we dat vooral goed maken volgende week op je verjaardag? Dan vieren we dat kleine meisje nog eens, want geef nu toe: op je 21e al olympisch goud veroveren, dat vraagt om een feestje.