Onrust op Corsica na boerkini-ruzie

Op Corsica heerst een gespannen sfeer, nadat er gisteren een hevige vechtpartij is geweest op het Franse eiland, tussen autochtone eilandbewoners en toeristen enerzijds en moslims anderzijds. De ruzie is volgens Franse media ontstaan toen de toeristen foto’s maakten van moslimvrouwen die in boerkini in de zee aan het baden waren.
AFP or licensors

Zowat 500 Corsicanen zijn vanmorgen in de stad Bastia naar het kantoor van de prefect getrokken om er hun ongenoegen te ventileren over een verhitte ruzie gisteren met een groep bewoners van Noord-Afrikaanse origine. Ze droegen spandoeken mee en waren zichtbaar geagiteerd. De groep vroeg en kreeg een gesprek met een vertegenwoordiger van de overheid. Maar het antwoord van die vertegenwoordiger beviel hen niet.

"We gaan eens tonen wie de baas is"

Met veel misbaar riepen ze dan maar op om de wapens te grijpen en de "vijand" te tonen hoe de Corsicanen de problemen aanpakken. Kort daarop ging het richting Lupino, een wijk in Bastia met veel Noord-Afrikanen. De politie wist ervan en blokkeerde de toegang, waarop de boze massa naar het ziekenhuis stapte. Daar ligt een Marokkaans slachtoffer van het geweld dat zich een dag eerder had afgespeeld. Ook aan het ziekenhuis moest de politie ingrijpen, onder meer met traangas.

Boerkini's fotograferen

Aanleiding voor al die woede was een behoorlijk uit de hand gelopen discussie, zaterdagavond, tussen een groep Noord-Afrikanen en toeristen in een baai aan de kustgemeente Sisco. Enkele toeristen maakten daar foto's van een groep vrouwen in boerkini. De Noord-Afrikanen konden die nieuwsgierigheid niet appreciëren.

Wat begon als een woordenwisseling met wat trek- en duwwerk, werd algauw een knokpartij, waarbij met flessen en stenen werd gegooid. Enkele jongeren die bij het gevecht betrokken waren, kregen wat later hulp van hun ouders en autochtone Corsicanen. Een getuige beweert dat een groep moslima's de banden van auto's in de buurt had platgestoken, waarop de tegenpartij dan maar drie auto's van de Noord-Afrikanen in brand stak.

Vijf gewonden

Er kwamen drie eenheden van de politie ter plaatse, maar die moesten gauw versterking inroepen. Alles samen werden ongeveer 100 gendarmes ingezet. Vijf mensen moesten naar het ziekenhuis voor verzorging. Eén van hen was aangevallen met harpoenpijlen. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve veroordeelt het geweld en gaat alles laten uitzoeken. Het onderzoek is in handen van het onderzoeksteam van de stad Ajaccio.