Vermoedelijke rebellen vermoorden minstens 36 burgers in noordoosten van Congo

In de stad Beni zijn 36 burgers vermoord. Het gaat om een triest hoogtepunt in een hele reeks aanvallen in de regio, die al jaren geteisterd wordt door geweld. De provinciegouverneur van Noord-Kivu, Julien Paluku, vraagt de bevolking om waakzaam te zijn en het leger te steunen.

In een brief op Twitter zegt Paluku dat 22 mannen en 14 vrouwen om het leven kwamen en dat het aantal doden wellicht nog zal oplopen. De slachtoffers werden volgens hem gekneveld en doodgeschoten.

Legerwoordvoerder generaal Richard Kasonga zegt dat de slachtpartij wellicht het werk is van rebellen van de ADF (de Geallieerde Democratische Strijdmacht).

De feiten speelden zich af in de wijk Rwangoma in de stad Beni, kort nadat het leger enkele heiligdommen van de rebellen had vernield, zo’n 30 kilometer buiten de stad.

Aanhoudend geweld

De regio rond Beni komt wel vaker in het nieuws met aanvallen uitgevoerd door rebellengroepen waaronder de ADF, met roots in buurland Oeganda. Sinds oktober 2014 heeft die groepering al 500 burgers gedood.