"EU werkt aan strengere regels voor WhatsApp en Skype"

De Europese Commissie gaat online-communicatiediensten als WhatsApp en Skype strengere regels opleggen inzake veiligheid en bescherming van de privacy. Dat schrijft de Britse zakenkrant Financial Times, die daarover documenten heeft kunnen inkijken.

Meer en meer van onze communicatie verloopt tegenwoordig via communicatiekanalen als WhatsApp (eigendom van Facebook), Skype (eigendom van Microsoft), Google Hangouts of Facebook Messenger. Die diensten zijn echter niet aan dezelfde regels gebonden als de traditionele telecomoperatoren, iets dat bij hen al lang op protest stuit.

Maar er is dus verandering op komst, al is het nog niet duidelijk wat het voorstel van de commissie precies zal inhouden. Daarvoor is het wachten tot september. Maar het zal onder meer gaan over strengere veiligheidsmaatregelen, de samenwerking met inlichtingendiensten en het omgaan met gebruikersgegevens.

De veranderingen zullen worden vastgelegd in een vervanger voor de "e-privacy-richtlijn" uit 2002, die dateert van voor er sprake was van de online-communicatiediensten. Zij hoeven er zich dus niet aan te houden. De nieuwe richtlijn zal wel voor alle diensten en operatoren gelden. De traditionele telecombedrijven hopen dat dat betekent dat de regels voor hen wat soepeler zullen worden.

Als de Commissie de voorstellen klaar heeft, volgt nog een lange onderhandelingsronde tussen het Europese Parlement en de lidstaten. Er zal wellicht ook nog heel wat lobbywerk volgen. De nieuwe richtlijn is dus nog niet voor morgen.

Meest gelezen