Crombez hakt in op veiligheidsbeleid regering

SP.A-voorzitter John Crombez heeft scherpe kritiek op de manier waarop de regering de veiligheid aanpakt. “De maatregelen die nodig zijn, zijn er niet.” De uithaal past in een breder verhaal: de socialisten willen flinkser zijn, en scherpere standpunten innemen over asiel, migratie en veiligheid. “We hebben te lang gezwegen.”

Hans Bonte mocht het de afgelopen dagen eerst komen zeggen: het veiligheidsbeleid vertoont grote mankementen. Zeker in de hoofdstad is de versnippering van politiezones een groot mankement, en er schort ook wat met de terreurlijst van het OCAD.

Crombez treedt de Vilvoordse burgemeester daarin bij, en gaat met een forse uithaal naar de federale regering nog een stapje verder. “De opbouw van expertise bij de veiligheidsdiensten blijft een heikel punt. En de regering reageert niet. Men weet niet welke Syriëstrijders allemaal zijn teruggekeerd, en wie allemaal wordt opgevolgd.”

Volgens de SP.A-voorzitter moeten meerderheid en oppositie samen voorstellen uitwerken. Hij denkt dat er nu eerst een eengemaakte politiezone dient te komen in Brussel, dat er meer middelen moeten gaan naar de veiligheidsdiensten, dat er werk moet gemaakt worden van de 48 uur voorhechtenis en dat de centrale databank voor terreurbestrijding beter moet.

“Na de aanslagen is er een commissie tegen terreur opgericht, waar alles beslist zou worden. Wel, er gebeurt niets. Eén voorbeeld: er is een databank voor de terreurbestrijding, maar ze werkt nog altijd niet zoals het hoort. Dat is alsof je met een trottinette een racewagen achterna zit.”

Combez zegt dat er tweehonderd miljoen euro nodig is. Dat is veel in tijden van budgettaire krapte, maar het gaat over keuzes maken, zegt hij.

De nieuwe flinksheid

Het valt op: Crombez is de voorbije dagen erg scherp als veiligheid, terreur of asiel en migratie ter sprake komen. Afgelopen weekend gaf hij een interview in De Standaard dat leest als een nieuwe programmaverklaring op dat vlak.

Kort samengevat: de socialisten hebben te lang gezwegen over die thema’s en het wordt tijd voor een hardere aanpak. “Ook veel linkse mensen zijn de toon kotsbeu waarop jonge moslims verkondigen wat hier de norm moet zijn.”

Dit kondigt een nieuwe koers aan voor de socialisten. Voor de hand liggend is dat niet: de partij is jarenlang erg verdeeld geweest over veiligheidsthema’s, remember de ruzie die ontstond toen Crombez het omstreden asielplan van de Nederlandse socialist Diederik Samsom verdedigde.

Maar nu, zo vele maanden later, neemt Crombez de vlucht vooruit, goed wetende dat zeker de toon van het interview voor intern gerommel kan zorgen. Is hij niet bang voor het verwijt dat hij rechts, en dan vooral de N-VA achterna holt?

“Nee”, zegt hij. “Er zijn belangrijke verschillen: al onze voorstellen vallen onder de grondwet, én wij stigmatiseren niemand. Niet de moslims, en niet de berbers. Maar vanaf nu gaan we scherper zijn, we hebben te lang gezwegen voor de lieve vrede.”

Meest gelezen