Gevangenen Guantanamo naar de Verenigde Arabische Emiraten

Vijftien gevangenen van de Amerikaanse gevangenis op Guantanamo Bay zijn overgebracht naar de Verenigde Arabische Emiraten. Dat bevestigt het pentagon, nadat mensenrechtenorganisatie Amnesty International het nieuws al verspreidde. Het gaat om de grootste gevangenentransfer tot nu toe tijdens de regeerperiode van president Barack Obama, aldus ABC News.

De gevangenen zijn twaalf Jemenieten en drie Afghanen, en werden overgeplaatst in een nieuwe inspanning van de Obama-administratie om het aantal gevangenen in Guantanamo naar beneden te halen. Na de overplaatsing blijven er nog 61 gevangenen over in Guantanamo.

"De Verenigde Staten zijn de regering van de Verenigde Arabische Emiraten dankbaar voor haar humanitaire geste en haar bereidheid om de inspanningen van de VS te steunen om het detentiecentrum van Guantanamo te sluiten", aldus het Pentagon in een persbericht.

In 2003 zaten er nog 680 gevangenen vast in het kamp op de militaire basis van Guantanamo Bay op Cuba, waar de VS sinds de aanslagen van 11 september 2001 terreurverdachten vasthouden.

De Amerikaanse president Barack Obama probeert het kamp al sinds het begin van zijn ambtsperiode in 2009 te sluiten. Maar dat is altijd door massaal verzet van het Congres mislukt. Vooral de Republikeinen zijn gekant tegen een transfer van nog resterende gevangenen naar de VS. Daarom probeert Obama andere landen te vinden om gedetineerden op te nemen.

Meest gelezen