We kijken 88 keer per dag naar onze smartphone

De smartphone bestaat deze maand twintig jaar en ze is in die periode een verlengstuk van onszelf geworden. Dat illustreert Duits onderzoek: de gemiddelde smartphonegebruiker zou 88 keer per dag zijn of haar scherm checken.

Natuurlijk, vòòr augustus 1996 waren er al mobiele telefoons in omloop. Maar de allereerste smartphone die naam waardig, was de Nokia Communicator 9000, die het midden hield tussen een telefoon en een zakcomputertje: met een vol klavier erin en openklapbaar. Er kon ook mee gefaxt worden. Het toestel woog vierhonderd gram en kostte om en bij de 55.000 oude Belgische franken.

Nokia was daarmee Eriksson te snel af, dat een jaar later ook met een telefoon kwam die de naam smartphone verdiende, en door sommigen zelfs als de eerste échte smartphone beschouwd wordt. De eerste iPhone dateert dan weer pas van 2007.

Wat er ook van zij, die smartphone is intussen (voor sommigen) een verlengstuk van hun lichaam geworden. Zoveel mag blijken uit Duits onderzoek aan de universiteit van Bonn.

Blijkbaar kijken we met z'n allen - de Duitsers althans - gemiddeld 88 keer per dag naar het schermpje van onze smartphone. Zo'n 35 keer om te controleren of we een bericht hebben, en de andere keren om er zelf eentje te versturen, op het net te surfen of een app te gebruiken.

Meest gelezen