"Duitse regering verdenkt Turkije van steun aan terreurorganisaties"

De Duitse regering vermoedt dat de Turkse regering al jaren islamistische en zelfs terreurorganisaties in het Midden-Oosten actief steun verleent. Dat zegt de Duitse openbare omroep ARD op basis van een vertrouwelijk document van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zou een actieve rol spelen.

"Hochexplosiv." Zo omschrijft ARD-commentator Arnd Henze het vertrouwelijke, interne document van de Duitse regering - gebaseerd op een analyse van de inlichtingdienst BND. Daaruit moet blijken dat ze vermoedt dat de AK-partij van de Turkse president Erdogan evenals hijzelf islamistische en terreurorganisaties in het Midden-Oosten actief ondersteunen.

Concreet gaat het om een antwoord van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken op een vraag van een parlementslid van Die Linke.

Hoewel het antwoord niet met het ministerie van Buitenlandse Zaken zou zijn doorgesproken, zou het toch om het officiële standpunt van de Duitse regering gaan, zo beweert de ARD. Normaal moest het antwoord geheim blijven, maar dat is niet gebeurd.

"Turkije is centraal actieplatform voor islamitische groeperingen"

"De talrijke uitingen van solidariteit voor en daden van steun aan de Moslimbroederschap in Egypte, de groepering Hamas en de gewapende islamistische oppositie in Syrië van de kant van de regeringspartij AKP en president Erdogan onderstrepen hun ideologische affiniteit met hun moslimbroeders", citeert de ARD uit het vertrouwelijke document.

Als de informatie klopt, dan legt de Duitse regering een direct verband tussen Erdogan en een terreurorganisatie, gezien de Europese Unie Hamas als dusdanig beschouwt. Turkije zou de betrekkingen met deze en andere organisaties de jongste jaren zelfs hebben geïntensifieerd. "Als gevolg van de geleidelijk aan islamiserende binnenlandse en buitenlandse politiek van Ankara is Turkije uitgegroeid tot het centrale actieplatform voor islamitische groeperingen in het Midden-Oosten."

Fluwelen handschoenen

Die Linke grijpt de onthullingen van de ARD aan om scherpe kritiek te uiten op het buitenlandbeleid van de regeringscoalitie van de CDU van bondskanselier Angela Merkel en de SPD. "Het is onbegrijpelijk dat de Duitse regering Erdogan met fluwelen handschoenen behandelt", vertelt Sevim Dagdelen van Die Linke aan de ARD. "Dit terwijl zijn Turkije het centrale actieplatform van de islam en islamistische terreurbewegingen vormt."

Nog volgens Die Linke misleidt de Duitse regering de bevolking door een positief beeld op te hangen van de Turkse regering terwijl dat beeld onverenigbaar is met haar eigen vertrouwelijke bevindingen.

Meest gelezen