Beroemde auteurs schrijven museumlabels in Milaan

Prozaïsche lectuur, de zaalteksten in musea? Niet in de beroemde Pinacoteca di Brera in Milaan. Daar zullen grote schrijvers als Orhan Pamuk, Ali Smith en Sarah Dunant binnenkort teksten neerpennen bij hun favoriete kunstwerken.

De collectie Italiaanse kunst van de beroemde Pinacoteca di Brera krijgt binnen nu en twee jaar nieuwe labels. Daarvoor zorgen enkele tientallen bekende schrijvers. Ook Umberto Eco was aangezocht, maar hij stierf in februari voor hij een tekst voor zijn favoriete kunstwerk kon verzinnen.

De "literaire labels" zijn een idee van James Bradburne, de Canadese directeur die onlangs werd binnengehaald om het beroemde, maar eerder stoffige museum een nieuw elan te geven. "Dit is een manier om de permanente collectie door een nieuwe bril te zien", vindt hij. "Veel makkelijker, flexibeler en kostenefficiënter dan tijdelijke tentoonstellingen organiseren."

Meest gelezen