Canvas pakt dit najaar uit met "Culture club", "Wanderlust" en "De 16"

Canvas heeft zijn plannen voor het najaar bekendgemaakt. Naast terugkerende vertrouwde waarden is er ook ruimte voor nieuwe programma's. Een van de blikvangers is "Culture club", een wekelijkse culturele talkshow met Sofie Lemaire en Bent Van Looy.
"Culture club" met Sofie Lemaire en Bent Van Looy

"Culture club" zal vanaf 16 september iedere vrijdagavond live worden uitgezonden vanuit hartje Antwerpen. Elke aflevering zullen gasten uit binnen- en buitenland de revue passeren om te praten over cultuur in "de meest brede betekenis van het woord". En dat mag volgens de makers letterlijk genomen worden: "Van literatuur tot mode, van Beyoncé tot Mozart, van architectuur tot ballet, van Steven Spielberg tot Luc Tuymans, van slampoetry tot gastronomie, van Toon Hermans tot le Corbusier. Het kan allemaal."

Nog iets om naar uit te kijken - later dit najaar - wordt "De 16", een eigenzinnige fictiereeks die in het rijtje van "Bevergem" en "Clinch" past. De serie - die comedy en drama combineert - gaat over de machtsspelletjes in de coulissen van de Wetstraat. De reeks werd geschreven door Wouter Verschelden en Willem Wallyn, die ook de regie voor zijn rekening neemt. De reeks wordt gefilmd met iPhones en krijgt ook een crossmediaal verlengstuk online en op de sociale media.

Documentaires van Paul Jambers, Marc Didden en Stijn Coninx

Dit najaar is er bij Canvas ook veel ruimte voor documentaires, onder meer in "4 x 7". Elke aflevering daarvan bestaat uit vier korte documentaires van telkens zeven minuten. Bij de makers zitten onder meer Paul Jambers, Marc Didden, Stijn Coninx, Dimitri Van Zeebroeck, Pieter-Jan De Pue, Sarah De Bisschop, Lidewij Nuitten en Evy De Ceur. De documentaires gaan over onderwerpen die de makers na aan het hart liggen.

"Changemakers" laat mensen zien die een veranderingsproces op gang hebben gebracht dat hoop geeft op een betere toekomst. Van een Nederlandse ecoloog die in Europa opnieuw wildernissen wil creëren zoals in Afrika, tot een Braziliaanse topondernemer die schatrijk werd door zijn werknemers gelukkig te maken.

Filmmakers Bob Thissen en Jeroen Swyngedouw bezoeken in "Exitus" leegstaande gebouwen en verlaten sites over heel de wereld. De twee brengen de verlaten kastelen, oorlogsschepen, theaters, fabrieken, gevangenissen, kloosters en spookdorpen weer tot leven door middel van animatiefilmtechnieken.

"Slijk" krijgt ook een vervolg in de gedaante van "Asfalt". Deze keer wordt er ingezoomd op de wereld van het autoracen, motorracen, karting, wielrennen, skateboarden en breakdance.

Filosofie en wetenschap

In "Wanderlust" gaat de Vlaams-Poolse filosofe Alicja Gescinska op de koffie bij nationale en internationale persoonlijkheden die diverse filosofische en religieuze achtergronden hebben. Zo praat ze onder meer met de Belgische Nobelprijswinnaar François Englert, Connie Palmen en Lieve Joris, de Amerikaans-Irakese documentairemaakster en journalist Anisa Mehdi, de Britse beeldhouwer Alexander Stoddart en de Poolse cineast Krzysztof Zanussi.

In "De herontdekking van de wereld" reizen dan weer zes Vlaamse wetenschappers hun held achterna. De wiskundige Alan Turing, bioloog Nico Tinbergen, econoom John Maynard Keynes, antropoloog Margaret Mead, psycholoog Stanley Milgram, en forensisch pionier Edmond Locard: ze veranderden allemaal hun vakgebied en de geschiedenis van de 20e eeuw.

"Radio Gaga", de bejubelde human interest-reeks van Joris Hessels en Dominique Van Malder, krijgt tot slot een tweede seizoen. Zij strijken met hun zelfgebouwde mobiele radiostudio opnieuw neer op acht bijzondere locaties om daar hyperlokale radio te maken.

"De ideale wereld", "Terzake", "De afspraak", "Off the record", "Extra time", "Alleen Elvis blijft bestaan", "Vranckx" en "Winteruur" keren daarnaast ook allemaal terug.

Een volledig overzicht vindt u op de website van Canvas.

Meest gelezen