Franse premier steunt burgemeesters die boerkini verbieden

De Franse premier Manuel Valls drukt in de krant La Province zijn steun uit voor de burgemeesters die een verbod hebben ingevoerd op boerkini's, de lichaamsbedekkende badpakken die gedragen worden door moslimvrouwen.

De burgemeesters van verschillende Franse kustgemeenten hebben de afgelopen dagen beslist om de boerkini's te verbieden op het strand, omdat ze de badpakken zien als een statement voor een politieke islam. In Corsica vond afgelopen weekend nog een grote vechtpartij plaats nadat toeristen foto's hadden genomen van vrouwen in boerkini.

"Ik begrijp de burgemeesters die, nu er spanningen zijn, de reflex hebben om oplossingen te zoeken en problemen te vermijden in de openbare orde", aldus Valls in een bijdrage in La Province. "Ik steun hen die wetsvoorstellen hebben goedgekeurd indien ze gemotiveerd zijn door de wil om mensen te motiveren om op een positieve manier samen te leven, zonder politieke bijbedoelingen."

"De stranden moeten, zoals alle openbare ruimtes, worden gevrijwaard van religieuze statements", schrijft de premier nog. Want de boerkini "is een belichaming van een politiek project, dat tegen de maatschappij is en gebaseerd is op de slavernij van vrouwen". Achter de boerkini zit volgens de eerste minister "het idee dat vrouwen, van nature onzedelijk en onrein zijn en dat ze hun lichaam daarom volledig moeten bedekken. Dat komt niet overeen met de waarden van Frankrijk en van de Republiek", aldus de regeringsleider. "De Republiek moet zich beschermen tegen provocaties."

Tot nu toe hebben vier Franse gemeenten de boerkini verboden: Cannes, Villeneuve-Loubet, Sisco en Touquet. Dinsdag kondigde de gemeente Leucate aan dat ze hetzelfde zal doen.

Meest gelezen