Indonesische olietanker niet gekaapt, maar overgenomen door bemanning

In Maleisië, in het zuidoosten van Azië, is de controle van een olietanker overgenomen door de eigen bemanning. Eerst werd gezegd dat het schip allicht gekaapt was, maar nu blijkt het incident veroorzaakt te zijn door een dispuut tussen de bemanning enerzijds en hun werkgever anderzijds.

Het gaat om de tanker Vier Harmoni, een schip dat vaart onder Indonesische vlag. Maandag vertrok het uit de haven van Tanjung Pelepas in Maleisië, maar raakte gisteren vermist.

De Maleisische maritieme autoriteit had eerder sterke vermoedens dat het schip gekaapt was. In de regio hebben gangsterbendes het de laatste jaren wel vaker gemunt op olietankers. De Vier Harmoni vervoert zo'n 900.000 liter diesel, ter waarde van bijna 400.000 euro.

De Indonesische autoriteiten melden nu dat de kapitein aan de werkgever heeft gezegd dat hij het schip terugbrengt naar het Indonesische eiland Batam wegens een "intern management probleem". Kennelijk is er onenigheid tussen de bemanning en de werkgever, en heeft de bemanning de leiding over het schip overgenomen.

Maleisië en Indonesië werken samen om de Vier Harmoni te traceren. Er zijn geen indicaties dat er geweld aan te pas is gekomen bij het incident.

Meest gelezen